· Főoldal
· Pilates Institute
· Pilatesről

· Tanfolyamok
    · A módszer
    · Talajmunka
    · Eszközös tanfolyamok
    · Fizetési lehetőségek
    · Tények
    · Tanfolyam időpontok
    · Egyéb továbbképzések

· Michael King
· Tanáraink
· Képgaléria
· Videogaléria
· Események
· Spirals
· Elérhetőségek
· Linkek

Spirals

Egy új izgalmas zenével koreografált csoportos óra. A fókusz dinamikus nyújtó gyakorlatokon, önfacilitált PNF nyújtáson és kinetikus-lánc nyújtáson alapul. Eredetileg fél kilós súlylabdával történik, ami egy tonizáló és nyújtó hatással bír, de végrehajtható anélkül is. Március elején indult el Európában, de már is hatalmas népszerűségnek örvend a fitneszklubok, és csoportos fitnesz órák látogatói körében.

Az oktatói programra jelentkezés előfeltétele csoportos zenés óravezető végzettség, Pilates oktatói ismeretek előnyt jelentenek.

A kezdő csomag megvásárlásával az oktató megkapja a szükséges DVD/CD-t, és az oktatói programot - ez egynapos workshop - és a tanúsítványt. Ezek után lehetőség van a negyedévente megjelenő újabb DVD/CD koreográfia megvásárlása is, de ennek egyszerűbb formája a klubtagság kiváltásával az új programok automatikusan postázásra kerülnek.

Regisztrálás a programra, bővebb információ:
spirals@pilates-institute.hu

Spirals

"Spirals a neve az új programomnak, amit a nyári hónapok alatt kifejlesztettem.

A visszajelzés nagyon pozitív, és nagyon izgatottam várom az első debütálást. Tartottam bemutató órákat Skóciában és Argentínában, csak hogy biztos legyek, hogy jó úton járok. Büszkén jelenthetem ki, hogy a Spiral súlylabdás program siker. A hajlékonyság szab határt elég sok Pilates gyakorlónak, még akkor is, amikor ismerjük a rendszeres nyújtás fontosságát; ez egy lassú és hosszú folyamat, amire sokaknak nincs ideje. A motivációm a Spiral kifejlesztéséhez, hogy olyan edzést dolgozzak ki, ami inspiráló zenével kombinált dinamikus nyújtásra összpontosít. Az életem legnagyobb része a tánc és zene köré fonódott. A zene fő szerepet játszik, amikor motiváció kell új programok fejlesztéséhez. Megkeresem azt a számot, ami inspirál, és arra koreografálok. Természetesen már van egy koncepcióm, de a zene, ami a kreativitásomat vezeti. Csakúgy, mint mindenkinél, az én tanítási stílusom is folyamatosan változik; közelmúltban a hatékony vállstabilitás hatásának és a központ stabilitásának összefüggését vitattam meg. Könnyű tisztán a gátizomra, haránt hasizomra figyelni, és elfelejteni a felsőtestet. Azonban a jó tartás, forma és funkció eléréséhez koordinálnunk kell ezeket a területeket. Ezen túlmenően, el kell ismernünk azt az orvosi véleményt, hogy minden izmot, ami a gerinchez csatlakozik, lehetne központi izomnak nevezni - így értelemszerű, hogy ugyanúgy figyeljünk a felső és alsótest stabilizálására is. Fontos azt is megérteni, hogy minden ízületi korlátozottság befolyásolja az izmok működési hatékonyságát, ezért terveztem úgy a mozgásokat a spirálban, hogy ezeket az ízületeket "felszabadítsa", ezért alacsony az ellenállás (súly) is. A mozgásnak nem célja, hogy fejlődésképpen nehezebb súlylabdával végezzük el. Ez nem azt jelenti, hogy ennek így nincsen edzéshatása, pusztán annyi, hogy a program célja, hogy az ízületi mozgástartományokat növelje, lehetővé téve az izmok számára, hogy jobban stabilizáljanak. A súlylabdákat ugyan nem erősítésképpen használjuk, mégis a Spiralnak van egy tonizáló hatása. A programban használt súlylabdák fél kilósak, és puhák. A propriocepriós hatása a kis súlynak és a labda puha anyagának egy olyan teljes testtudatot hoz létre, amit a kézi súlyzó nem képes. A program mögötti gondolat, hogy a súlylabdák érzékelése segíti a résztvevők mozgásminőségét. Az első programot már elindítottuk (Magyarországon szeptemberben indul) a DVD-vel és az oktatási nappal. 4 oktatási nap lesz 2008 folyamán. Mindegyik további oktatási nap az előzőre épül, hogy egy koreografált órát építsen fel. A Spirál program egy plusz modul, amit a már meglévő eszköztáradhoz adhatsz, de nem helyettesítheti vagy ássa alá bármilyen módon is a már meglévő Pilates képzésed alapjainak megértését.

A program megalkotásával a célom az volt, hogy olyan órát nyújtsak a résztvevők számára, amivel hajlékonyabb, tudatosabb testük lesz, segítve ezzel a jobb technikai fejlődést a talaj órákon. A tanulók figyelmét a váll és a medence közötti egyensúly fontosságára irányítva, segíteni fog, hogy jobban végrehajtsák a Pilates mozgásokat. A Spiral egy elnyújtott álló résszel kezd, ami fejleszti az egyensúlyt és tartást. Ebben az álló szakaszban válik érthetővé a váll és medencestabilitás közti összefüggés, és a két területnél meglévő bármilyen diszfunkció előtérbe kerül. Természetesen az álló szakaszban kritikusan fontos a résztvevő azon képessége, hogy a semleges gerinc megfelelő beállítása és a stabilizáló izmok enyhe bekapcsolása meglegyen, ezért fontos, hogy azok akik erre az órára járnak legyen fogalmuk a medence és a vállöv helyes beállításáról. A program nem ajánlott teljesen kezdők számára. Mint minden kiegészítő kiseszközös tanfolyamnál, itt is fontos, hogy a résztvevőknek legyen egy biztos alapjuk, mielőtt továbblépnek eszközök használatával. A programban lévő talajmunka koreografált, folyamatos és folytonos. Az óra fő része a talaj és az álló szekció között váltakozik, ami "megdolgoztatja" a szívet és a tüdőt, teljes légzést használva, a tonizáló és formáló hatása mellett. A program teljes testet mozgató természete, nemcsak edzi a résztvevőt, de megérteti azt is, miért fontos a vállöv és medence stabilitása a minőségi mozgáshoz. Amennyiben ezt felhasználják a mindennapi életükben, akkor tartásbeli javulást, és mozgásbeli szabadságot vehetnek észre. A hosszabb álló munka hatása jól dokumentált. Taoisták erősen hisznek a relaxált és összpontosított állás erejében és meditatív értékében, hogy jobb tartás, egyensúlyt és gyógyulást vigyenek a testbe. A Spiral természetes mozgást hangsúlyoz, ami a résztvevőknek relaxált, jobb tudatosabb tartást ad, lehetővé téve, hogy mindenféle nehezítéssel edzenek, de fölösleges feszülés, vagy energiagóc nélkül." - Michael King