· Főoldal
· Pilates Institute
· Pilatesről

· Tanfolyamok
    · A módszer
    · Talajmunka
    · Eszközös tanfolyamok
    · Fizetési lehetőségek
    · Tények
    · Tanfolyam időpontok
    · Egyéb továbbképzések

· Michael King
· Tanáraink
· Képgaléria
· Videogaléria
· Események
· Spirals
· Elérhetőségek
· Linkek

Pilatesről

Sok ember tudja, mi az a Pilates, de azt általában nem tudják, hogy maga a szó honnan is ered. A német származású Joseph Pilates fejlesztette ki azt a test és lélek gyakorlat rendszert, amely a huszadik század elején vált ismertté. A táncos világ szinte azonnal magáévá tette az akkoriban még 'Contrology' néven ismert, a gyakorlatokat légzéssel és koncentrációval kombináló Pilates módszert, különösen azok, akik valamilyen sérülésből próbáltak felépülni. Joseph Pilates New York-i műtermében adta tovább lelkes tanítványainak az egyedülálló módszer lényegét. Ezek közül a nagy öregek közül sokan még ma is aktívan részt vesznek a Pilates módszer népszerűsítésében és továbbterjesztésében.

Joseph Pilates 1880-ban született a németországi Düsseldorfban, gyermekéveit betegeskedéssel töltötte: asztmától, angolkortól és reumatikus láztól szenvedett. Szülei gyógyírt keresve bátorították a testedzésre, testépítésre és a sportra.

14 éves korára fizikai fejlődése olyan sikeres volt, hogy még modellként is elkezdett dolgozni. 1912-ben Angliába költözött, ahol többek között az angol rendőröknek tanított önvédelmet. Az első világháború idején német származása miatt internálták, és fogolyként az Isle of Man szigetére került. Itt fogolytársain kezdte el kipróbálni a saját maga által kitalált gyakorlat-rendszert. A gyakorlatok során még kórházi ágyat is használt rugókkal és hevederekkel (ez az alapja a később híressé vált gyakorlati eszközöknek), hogy a betegek lábadozását segítse.

Amikor szabadulása után Pilates visszatért Németországba, test-kondicionáló módszere nagy népszerűségre tett szert a jelentősebb táncosok körében. Mivel azonban Pilates idegenkedve figyelte a németországi helyzet alakulását, 1926-ban hajón az Egyesült Államokba, New Yorkba emigrált. A hajóúton ismerte meg jövendőbeli feleségét, Clara-t. Később együtt nyitották meg közös fitness stúdiójukat abban az épületben, ahol a New York City Ballet társulata is gyakorolt.

Pilates a tanítás mellett írt egy könyvet és számos edzés eszközt is kifejlesztett.

Az 1950-es évek elejére a táncosok lettek Pilates és felesége legodaadóbb és leghűségesebb követői. George Balanchine-t, a legendás City Ballet alapítóját és művészeti vezetőjét annyira lenyűgözte szomszédjainak a munkája, hogy megbízta Pilatest, tanítsa meg ifjú tanítványainak gyakorlatait. Egy 1956-os táncos kiadvány szerint a New York-i táncosok többsége addigra már Pilates tanításainak a hatása alá került. Joseph Pilates 1967-ben halt meg betegségben, annak szövődményeként, hogy megpróbálta eszközeit kimenteni a lángoló fitnesz stúdiójából. Ezután Clara, a felesége vette át a stúdió vezetését és folytatta a tanítást egészen 1970-ig. 1977-ben halt meg.